Kedi ve Köpeklerde Alerjik Deri Hastalıkları

 Bilindiği üzere deri hastalıkları teşhisi ve tedavisi zor olan hastalıklardır. Mantar, uyuz bakteri gibi canlı mikroorganizmaların meydana getirdiği deri lezyonları dışında birde yedikleri gıdalara bağlı olarak veya ortamdaki toz, parfüm, deterjan gibi alerjenlere karşıda vücutlarında reaksiyonlar şekillenebilmektedir. Her ırk kedi ve köpek hatta bazen kuşlarda bile alerjik deri lezyonlarıyla karşılaşmak mümkün. Genellikle beyaz ırk veya beyaza yakın: kedi (Van, Ankara, Chinchilla, İran) ve köpekler (terrier, pug) daha yatkındır. En çok karşılaşılan problem kedimiz veya köpeğimizin düzenli yediği kuru maması tükendiğinde idareten farklı bir mama kullanmak. Aşırı derecede tavuk eti veya yüksek proteinli gıdalarla beslemek (tavuk eti, ciğer) bazen de süt ve diğer gıdalarda alerjiye sebep olabiliyor. Olayın mekanizmasını kısaca özetleyecek olursak yüksek ağırlığa sahip proteine veya mamanın içerisindeki yabancı veya koruyucu kimyasal maddeye maruz kalan vücut bunları yabancı olarak kabul edip saldırma eğilimi içerisinde olur. Bu maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için yüksek oranda akyuvar üretimi olur. Yabancı maddeleri bloklayan akyuvarlarla- hücreler bir kompleks meydana getirir. Bu kompleksler vücudun çeşitli noktalarında birikme yapar. Bunlarda dışarıdan deride ortası kabuklu sivilce, etrafında kıl dökülmesiyle karakterize alanlar olarak ortaya çıkar. Kaşıntının meydana gelmesi ise bir dizi tepkisel hücre reaksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan durumlardır. Bu tarz kaşıntılı ve kabuklu deri lezyonu bulunan hayvanlarda mutlaka hemogram dediğimiz kan tablosuna bakılmalıdır. Özellikle wbc, lenfosit ve euzonofilde meydana gelen artışlar ve artışın sayısal değeri bize uygulanacak tedavi konusunda yön verecektir. Kısaca özetlersek;

  • Deri lezyonu olan tüm vakalarda mutlaka tam kan (hemogram) bakılmalıdır.
  • Hemogram sonuçlarına göre tedavi uygulanmalıdır. Bunu hayvanın durumu, sonuçlar ve veteriner hekimin tasarrufu belirler.
  • Alerjik reaksiyonların; mantar, uyuz, ıslak dermatit ve diğer deri hastalıklarıyla komplike olup olmadığı mutlaka ekarte edilmelidir.
  • Alerjilerin; vücudun bağışıklık sisteminin vermiş olduğu tepkisel reaksiyonlar olduğu unutulmamalıdır.
  • Mutlaka alerjiye neden olan faktör bulunmalı ve bir daha kullanılmamalıdır.
  • Kesinlikle maması değiştirilmelidir. Bu durumlar için özel hypoalerjen mamalar mevcuttur.