KUŞLARDA KURSAK MANTARI (MEGABACTER)

Kursak mantarı olarak bilinen bu hastalık aslında bir maya türüdür..Önceleri normal flora zannedilmiş ve büyük bacteri anlamında megabacteri denilmiştir..Daha sonraları floradan olmadığı anlaşılmıştır..

Bir çok muhabbet kuşunda ve diğer tür kanatlılarda farklı belirtiler ortaya çıkartır..Kimisinde sadece dışkıda yem vardır ilaveten tüy dökümü ,göğüs kası erimesi ve tüneklere tutunamama olmaktadır. Bazılarında göğüs kası erimesi ve dışkının zift gibi simsiyah olması , yine bazılarında göğüs kası erimesi ve kursak kısmının baloncuk şeklinde normalinin 4 veya 5 kat büyüklüğünde şişmesi , ilaveten kuşumuzun sürekli kusmaya çalışması ve kursaktaki sıvı baskısından dolayı sanal bir solunum problemi yaşaması..

Bu belirtilerin bir veya bir kaçını kuşunuzda görüyorsanız mutlaka kursak ve dışkı içeriğinin analiz edilmesi gerekmektedir..

Vücut enerji ihtiyacı için kendi kaslarını yakmakta dolayısıyla göğüs kasları bu sebeple erimekte kuşumuzda günden güne halsizleşmektedir. Göğüs kasları eriyipte göğüs kemiği dışa doğru belirginleştiği için halk arasında kuruma hastalığıda denmektedir..

Mikrobik etken çubuk şeklindedir ve ilaçlara dayanıklı bir dış katmanı mevcuttur..mikrobik etken kuşumuzda bezsel mide ve kassel mide (taşlık) arasındaki boyun bölgesine yerleşir buranın seröz katmanına gömülüp mide kanamalarına ve ağrıya neden olur. Aynı zamanda bir parazit gibi davranıp yemlerin sindirimine engel olur. Bu sebeple dışkıda sindirilmemiş ya da yarım sindirilmiş yemler bulunur. Dışkının siyah olmasının sebebi ise mide kanamalarıdır. (Sindirilmiş kan/melena) Gıdalardan yararlanamayan kuşumuzun vücudu enerji için kendi kaslarını kullanır.

Tedavide mutlaka öncelikle kuşumuzu iyi beslemeli ve aç kalmamasını sağlamalıyız. Dal darısı seviyorsa önünde mutlaka bulunmalıdır.Ayrıca oluşan anemi için hem sıcaklık hemde vitamin ve mineral kayıpları için mutlaka profesyonel destek almak gerekmektedir..

Tedavide yine hekim kontrolünde antifungal ilaçların çeşidi, dozlaması ve süresi belirlenmektedir..

Resimlerde , yavru bir sultan papağanının genişlemiş kursağını görmektesiniz.. Kliniğimizde kursak ve dışkı numunelerinden mikroskobik teşhisi yapılan çubuk şeklindeki mikrobik etkenlerde ayrıca diğer resimde görülmektedir.