Kuşlarda Herpesvirus

Stres kaynaklı olarak ortaya çıkan bu hastalık; muhabbet kuşu ve papağanlarda ağız kenarlarında özellikle alt ve üst gaganın birleştiği dip kısımlarda kuru kabuklu ve ıslak yara, göz kapaklarında kızarıklık ve kabuklu yara, tüylerde kanama ve kanlı telekler, buna ek olarak özellikle papağanlarda karaciğer ve pankreas tutulumuna bağlı beyaz ve beyaza yakın renkli dışkıları tipiktir. Uzun süreli yaşanan stres sonrası (yalnızlık, yanında başka kuş olması, yolculuk vb. ) bağışıklık sistemi çöker. Sonrasında vücuttaki taşıyıcı olup da baskın hale gelen virüsler çoğalarak hastalığı meydana getirirler. Teşhiste Chlamidya enfeksiyonunu ekarte etmek önemlidir. (hapşırma, burun akıntısı olması ve antibiyotiklere cevap alınması)

Bulaşma durumu; kuştan kuşa temasla, yumurtlama yoluyla anneden veya gıda paylaşımıyla olur. Kuluçka süresi 7-14 gün civarındadır. Bazı kuşlarda bulaşmadan sonra hastalık belirtileri ortaya çıkmaz. Bu kuşlar taşıyıcıdır. Ne zaman ki bağışıklık düşer; o zaman hastalık ortaya çıkar.

Hastalığı başlangıcında yakalamak tedavi açısından değerlidir. Kuşun vücut direnci, hastalığın organlarda tutulum boyutu, etkenin bir DNA virüsü olması ve patojenitesi, bakım besleme koşulları ve hijyen, stresten uzak tutmak gibi unsurların hepsi tedavinin gidişatını belirleyen faktörlerdir. Gidişatı genellikle kötü seyreden bu hastalığa karşı minik dostlarımızın, tecrübeli yaklaşımlarla hayata tutunması için kliniğimizde uygun teşhis ve tedavi protokolleri belirlenmektedir.