Papağan ve Muhabbet Kuşlarında Tüy Dökülmesi

Papağan ve muhabbet kuşlarında yaygın görülen bir tüy problemidir. Boyun, kanat ve kuyruk  bölgelerinde kepeklenmeyle birlikte tüy dökülmesi sık görülmektedir. Tüy dökülmesine yol açan birçok sebep vardır. Özellikle stres sonrası (yalnız kalmak, oda değişimi, yolculuk vb.) artış gözlenmektedir. Bakım ve beslenme koşullarının yetersizliği (tek taraflı tohumla beslenme), A vitamini ve mineral eksikliği, dışkının cıvık kıvamlı olmasına bağlı vücuttaki kayıplar (mantar veya bakteriyel kaynaklı ishaller), bağışıklık sisteminin düşüklüğü, kalıtsal bozukluklar (Fransız Tüy Hastalığı-French Moult) ve virüsler en önemli nedenleridir.

Tedavide ilk önemli kural; dışkının sağlam olmasını -kenar kısmı açık yeşil, ortası beyaz ve katı dışkı- sağlamaktır. Bunun için dışkı mikroskobik muayene ile incelenir ve mikrobiyel bir problem varsa uygun ve gerekli ilaçlar verilir. Bakım beslenme koşulları düzeltilir, gerekli vitamin, mineral ve ilaçlar verilir ve 2 hafta gözlemledikten sonra dışkının da genellikle sağlam olmasına rağmen kuşumuzdaki tüy problemi azalıp tekrar nüks ediyorsa bu durum bize hastalığın kaynağının virüs kökenli olduğunu düşündürmelidir. Özellikle papağanlarda Circovirus (Gaga ve Tüy Hastalığı-PGTH), muhabbet kuşlarında da Polyomavirus en çok görülen viral nedenidir. Öyle ki viral test imkanlarının kısıtlı olması; viral teşhislerde, tedaviden teşhise gitmeyi de ön gördürmektedir. Sıklıkla baş kısmının üst tarafında, ek olarak vücudunun genelinde ve kuyrukta tüy dökülmesi, yaprak yaprak yapışık tüy dökülmeleri, bazen kanlı telekler, bağışıklık sistemi düşüklüğü, pankreas ve karaciğeri de etkileyen beyazımsı ürat kılıflı dışkılar, papağanlarda gaga çevresindeki beyaz tüylerin dökülmesi viral kökenli tüy dökülmelerinde tipiktir. Başka bir tüy dökülme problemi olan kalıtsal nedenli Fransız Tüy Hastalığı (French Moult) ile karışmaktadır. Bundan farkı; antiviral tedavilere yeterli yanıt alınamaması ve genel durum bozukluğu olmamasıyla ayrılır.

Kliniğimizde; minik dostlarımıza tecrübeli yaklaşımlarla bu hastalıklara karşı uygun tedavi prosedürleri belirlenmektedir.