Cevap: Öncelikle kuşunuzu stresten uzak tutup mineral içeren solüsyonu suyuna veya yemine katmalısınız. 20 gün 1 ay içinde herhangi bir düzelme olmazsa veteriner hekiminize danışınız. Kedi ve köpekler öncelikle stresten uzak tutulmalı, iyi- kaliteli süper premium kuru mama ile beslenip, düzenli olarak tüyleri taranmalı ve düzenli olarak paraziter mücadele yapılmalı, brewest olarak bahsedilen sarmısaklı maya tabletlerinden kullanması faydalı olur. Fakat buna rağmen yine de az miktarda olsa tüy dökümü kaçınılmazdır. Bunun için en kesin yöntem kedi ve köpeğinizin en az yılda 2 kere tıraş edilmesidir. Tıraş sizi 6 ay boyunca tüy sorunundan kurtaracak en etkili yöntemdir…

Cevap: Kedinizin evdeki çiçekleri yeme sebebi, kendisini yalayıp temizlerken yuttuğu tüy yumaklarını, midesinden kusarak çıkarma isteğidir…bunun için en iyisi hairball özelliği olan(tüy yumaklarının mide-bağırsaktan taşınarak dışkıyla atılımı) malt pastası macununun kullanımıdır..3-5 gün arayla bir diş fırçasına sürülen macun miktarı kadar kedinizin ön patisinin üst yüzeyine veya direkt ağız kısmına verip yalatmak suretiyle kullanacağınız malt macunu kedinizde tüy yumağına bağlı kusma problemini ortadan kaldırmakla kalmayıp, aynı zamanda çok seveceği bir ödül olma özelliğindedir…. İkinci bir yol ise evde, hazır satılan uzun kedi çimi yetiştirmektir. Kedi çimi kedinizin midesinin ekşiterek kusmasını sağlar. 

Cevap: köpeğinizin dışarıda otları yeme sebebi, midesindeki yüksek asit salgısını baskılama isteği yani gastrit probleminden kaynaklanmaktadır. Gastrit ise ani yem değişikliği, kalitesi düşük mama veya uzun süreli ev yemeklerinin değişik kompozisyonlarda verilmesinden kaynaklanır. Eğer tedavi edilip mide rahatlatılmazsa köpeğiniz sürekli köpüklü ve sıvı tarzda kusmaya ve ardından da ishalle komplike olan bir sürece girer…

Cevap: Kusmanın birçok sebebi olabilir. Aşısız yavru köpeklerde köpek gençlik hastalığı ve kanlı ishali ilk akla gelir. Erişkin erkek kedilerde idrar yolu tıkanıklığı, 7 yaş üstü kedi ve köpeklerde karaciğer ve böbrek problemi ,1-7 yaş arası kedi ve köpeklerde gastrit ve soğuk algınlığı, dişi köpeklerde adetten sonraki 50. gün civarı çok su içme ve ateşlenme ile birlikte kusmada varsa pyometra gibi hastalıklar en çok görülen ve ilk akla gelenlerdir (tabii istisnai durumlarda mevcuttur).

Cevap: Genelde böyle bir problemin sebebi en çok sistit olarak değerlendirilir. Fakat kedinizin tepki veriyor olması veya başka bir sorunun olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Cevap: Bazı kedi ırklarından İran kedisi ve köpek ırkların pekingese, king charles gibi ırklarda göz yaşı akıntısı nazo-lacrimal kanalın tıkanıklığı sebebiyle burun boşluğu yerine gözün iç açısından dışarı akmaktadır. Harici ırklar veya durumlarda ise kedilerde herpes virüs enfeksiyonu, göz enfeksiyonu, köpeklerde gözün çeşitli enfeksiyonları akla gelir. 

Cevap: Muhtemelen çapak sandığınız şey bizim yabancı cisim olarak nitelendirdiğimiz pisi pisi otu olma ihtimali çok yüksek ve ot alınmadığı müddetçe gözün düzelme ihtimali zor. Bunun için en yakın veteriner kliniğine başvurmanız gerekmektedir.

Cevap: Biz klinisyen veteriner hekimler olarak bunu hayvanınızın sağlığı ve uzun yaşaması açısından doğru bulmuyoruz. En iyisi yaşına uygun süper premium bir kuru mama ile beslemektir. Hem daha sağlıklı olur hem size kolaylık olur hem de evde besin değişikliğine bağlı gastrit ve kusma sorunu yaşamamış olursunuz. Örneğin: 7 yaş üstü köpek ve kedilere böbrek sağlığı için proteini ve tuzu (minerali) azaltılmış bunun yerine ise kemik-eklem-kas destek sistemini desteklemesi için glukozamin ve kondroitinsülfat eklenmiş mamalar kullanılmalıdır. Böyle bir karışımı ve oranı sizlerin evde yapma şansı zor ve zahmetli olduğundan en iyisi hazır olanları daha az maliyetle kullanmak en mantıklısıdır.

Cevap: Muhtemelen köpeğinizin parmak arasına onu dışarıda dolaştırırken pisi pisi otu kaçmış. Şiş olan noktanın patlayıp abseyle birlikte ot çıkabileceği gibi patlasa dahi çıkmadan ayak içine ilerleme ihtimali bulunmaktadır. En iyisi klinisyen veteriner hekim tarafından yabancı cisim pensiyle otun çıkarılması ve bölgenin temizliğinin yapılmasıdır…

Cevap: Köpeğinizin kulağına pisi pisi otu kaçmış olma ihtimali yüksek. En yakın klinisyen veteriner hekim tarafından sakinleştirilerek önce otoskop ile muayenesi yapılıp, yabancı cisimden emin olunup (kulak enfeksiyonu da olabilir) yabancı cisim pensiyle otun alınıp bölgeye kulak damlası uygulanması gerekir. Aksi takdirde ot kulak zarına kadar ilerleyip aşırı kötü kulak kokusu ve koyu kahverengi kulak akıntısına neden olur.

Cevap: Köpeğinizin arka diz çapraz bağları kopmuş olabilir. Ayak kırığı veya kalçada sorun olmuş olabilir. Bunun için muayene edilmeli ve röntgen çekilmelidir. Çapraz bağ veya kırık-çıkık ise ameliyat edilmeli değilse kemik- eklem-kas destek sistemi için olan veteriner ilaçlarını kullandığınızda düzelecektir.

Cevap: Muhtemelen köpeğinizde kalça displazisi oluşmuş. Röntgen çekilip, açılarına bakılıp kaçıncı derece çıkık oluştuğuna göre ya kafes istirahati ya da ameliyat tercih edilmelidir.

Cevap: Mantar olabileceği gibi akut ıslak dermatit olma ihtimalide yüksek, mantar için kültür alıp bakılabilir veya direkt her iki durum içinde tedavi ve koruyucu önlemler alınmalıdır.

Cevap: Yavru kedi ve köpeklere 3 aylıktan önce kuduz aşısı yapılmıyor. Eğer köpeğiniz veya kediniz bir başka kuduzlu hayvan tarafından ısırılmadıysa veya kuduz taşıyıcısı olan meyve yiyen yarasa tarafından ısırılmadıysa kuduz olma ihtimali mümkün değildir. Dolayısıyla her ısıran veya ısırarak oyun yapan hayvanı kuduz olarak nitelendirmek yanlıştır. Bulaşmada, istisnai olarak derin yaralara kuduzlu hayvanın salyasının bulaşması da etkendir.

Cevap: Köpeğinizin anal keseleri dolmuş olabilir veya parazitlerin anüs bölgesinde yaptığı kaşıntı olabilir. Köpeğinizin anal keselerinin usulünce sıkılarak boşaltılması ve paraziter mücadelenin yapılması sorunu çözecektir.

Cevap: Genelde 6 ayda bir adet gösterirler. Fakat bazı terrier ve küçük ırklar 8-9 ayda bir adet (regl) gösterebilir.

Cevap: Böyle bir şey mümkün değil. Kediler mevsimsel kızgınlık gösterirler. Genelde gün ışığının artmasıyla şubat ve ilkbahar aylarında bazen de evdeki floresan lambaların etkisiyle yazın ve sonbaharda da kızgınlık olabilmektedir.

Cevap: Ortalama 1 hafta 10 gün sürer. Eğer çiftleşip gebe kalmaz ise en geç 1 ay sonra tekrar kızana gelir. Yumurtlayamadığı için bağırıyor. Yumurtlaması için yanına erkek kedi koyulabilir (kısır erkek kedide olabilir) veya poposunu okşarsanız kendisini çiftleşmiş sanıp yumurtlayabilir. En iyisi dışarıdan fsh-lh içeren herhangi bir yan etkisi olmayan hormon uygulamasıdır. Bu hormon 24-36 saat içinde kedinizin yumurtlamasını sağlar. En kesin yöntem kısırlaştırma ameliyatıdır fakat bu ameliyatın kızgınlık geçtikten sonra yapılması (enfeksiyon riski ve anestezi dozlaması açısından) daha iyi olur. Kızgınlığı baskılamak için kullanılan progesteron içeren hap veya enjeksiyonlar kedinizin pyometra olma riski yüksek olmasından dolayı oldukça sakıncalıdır. Eğer kızgınlık sonrası kısırlaştırılmayacaksa kesinlikle progesteron ilaçları önermiyoruz.