Tavşanlarda Tüy Topağı Problemi (Trikobezuar)

Tavşanlarda çok sık görülebilen bir metabolizma problemidir. 

Tavşanlar, kendilerini temizlemek için yaladıkları zaman tüylerini yutarlar. Bazen de dişi tavşanlar yuva yapmak amacıyla kendi tüylerini yolarlar. Tavşanlar, kediler gibi kusamazlar; bu yüzden yuttukları tüyler sindirim kanalından geçerek dışkı ile atılırlar. Birçok farklı sebeple sindirilemeyen tüyler mide-bağırsak kanalından geçemeyerek midede birikir ve tüy yumağı oluşumuna sebep olur.

Tüylerin dışkı ile atılabilmesi için sindirim sisteminin hareketliliği, selüloz içeriği yüksek gıda ve su oranı önem arz etmektedir. Alınan su miktarı az olduğu zaman bağırsak hareketliliği durur. Besinler yeterli miktarda su alamadıkları zaman tüyler bir araya gelerek yumak oluşturur.  Ayrıca tükettiği gıdalar da önem arz etmektedir. Mutlaka alınan gıdanın yüksek oranda selüloz, düşük oranda karbonhidrat içermesi gerekmektedir. Selülozun asıl görevi gıdaların sindirim sisteminde sorunsuz şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktır. Selüloz içeriği düşük gıdalarda tüy yumakları ilerlemekte zorlanır ve tıkanmalara sebep olur. Diğer bir yönden yüksek oranda karbonhidrat içeriği, mikropların üremesine ortam hazırlamaktadır. Bu sebeple bakteriyel gaz oluşumu karın şişkinliğini daha da arttırır. Örnek vermek gerekirse; bisküvi, yüksek karbonhidrat içerir. Yeşil ve kuru yonca ise yüksek miktarda selüloz içermektedir.

Tavşanınızda tüy yumağı oluşmuşsa; aniden veya yavaş yavaş iştahsızlık başlar. Dışkı puding benzeridir veya hiç dışkılayamaz. Karında belirgin bir şişlik ile birlikte nefes alıp vermekte de zorlanırlar. Bu belirtileri fark ettiğiniz anda hemen Veteriner hekiminize göstermeniz gerekmektedir. Kliniğimizde röntgen çekim ve teşhisi yapılmaktadır.

 

Unutulmaması gereken en önemli unsur, tüy yumağı sorunu oluşmadan önlem almaktır. İlerlemiş vakalarda tedavi şansı giderek zayıf olmaktadır.